неделя, 29 ноември 2009 г.

Футболисти-хомофоби !

Футболисти-хомофоби !

Хомофобията няма място на терена
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Хомофобията няма място на терена

Във Франция един аматьорски футболен отбор, чиито играчи са главно мюсюлмани, е отстранен от лигата, защото отказал да играе в мач с футболен клуб, който се застъпва за правата на хората с хомосексуална ориентация.

Футболният отбор от парижкото предградие Кретай предизвика силно възмущение с изявленията си, че поради своята религия играчите не могат да участват в мач с парижкия "Гей футболен клуб". Треньорът на клуба е от марокански произход и наскоро е публикувал книга, в която описва издевателствата, на които е бил подложен като млад гей. В книгата авторът сочи, че отношението на натурализираните араби към хомосексуални ни най-малко не е станало по-добро, обратното - влошава се все повече.

В Германия има клубове на футболни фенове с хомосексуална ориентацияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Германия има клубове на футболни фенове с хомосексуална ориентация

Отказ поради принципни съображения?

Мачът между двата аматьорски отбора така и не се състои. Много от играчите в парижкия "Гей футболен клуб" са с хомосексуална ориентация. В отбора от предградието Кретай играчите са главно мюсюлмани. Ден преди планирания мач гей-клубът получава електронно писмо от отбора на противника, в което се казва, че те няма да участват в мача поради принципни съображения. Мениджърът им Захир Берхарби заявява, че е против името "Гей футболен клуб".

"Не приемаме хомосексуалистите. Аз имам своите принципи и се придържам към тях като френски гражданин - мюсюлманин. Ако съм обидил или наранил някого, съжалявам."

В парижкия "Гей футболен клуб" тренировките междувременно продължават, както обикновено. Клубът е подал оплакване до местната лига, в което се настоява за санкции срещу отбора от предградието Кретай. Създаден преди пет години, клубът поощрява аматьорския футбол и защитава правата на хомосексуалните. Треньорът Брахим Нейт-Болк:

Хомосексуалността като табу

"Парижкият "Гей футболен клуб" обединява не само хомосексуални, а и хетеросексуални играчи, както и играчи, изповядващи различни религии - мюсюлмани, евреи и други. Те участват в отбора, защото споделят страстта си към футбола, все едно какво е вероизповеданието им.

Брахим не е изненадан от позицията на противниковия отбор. Той добре познава предубежденията срещу хората с хомосексуална ориентация - изпитал ги е на собствен гръб. В публикуваната си неотдавна автобиография описва именно своя опит в едно общество, в което хомосескуалността е табу.

Автор: А. Занфорд, Б. Михайлов/ Редактор: В. Шопов

Радио "Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

space4men@gmail.com