събота, 6 юни 2009 г.

Хомофобът Лужков

Гей активисти съдят Лужков за една копейка
05.06.2009 11:49

Руски гей активисти искат символична компенсация от кмета на Москва, защото накърнил достойнството им като нарекъл парада им неморален

Кметът на Москва нарекъл хомосексуалността "демонично проявление"

Организаторите на Московския гей парад ще съдят кмета на руската столица Юри Лужков за символична компенсация от една копейка за оскърбление към честта и достойнството си, предаде РБК.

Повод за недоволството на хомосексуалната общност стана изказването на градоначалника по канал "ТВ-Центр", в което той заяви, че забранява провеждането на гей паради в Москва, защото "нашето общество има здрав морал и не приема всички тези хомота".

Лужков посочи също, че друга причина да се откаже провеждането на гей паради е сигурността на самите участници. Като главен техен враг кметът посочи радикалните християни, които според него са "ожесточени срещу такива, както те считат, демонични проявления".

Според Лужков, "ако си представим, че им се позволи да проведат своя парад, просто ще ги избият".

По-рано самият Лужков наричаше гей парадите "сатанинско действие".

Кметът заяви също, че "по време на провеждане на Евровизия също имаше опити за провеждане на гей парад и ни се наложи да изолираме 19 радикали, които се канеха да пребият тези хомота".

Според организационният комитет на московския гей парад тези изказвания на Лужков са оскърбителни, затова се е обърнал към съда.

"Кметът Лужков оскърби тези хора, които излязоха на улиците на Москва на 16 май тази година, за да участват не в гей парада, а в отстояването на своите конституционни и граждански права и да се противопоставят на дискриминацията и насилието спрямо сексуалните малцинства", заяви организаторът Николай Алексеев.

Освен гражданския иск, гей активистите смятат да отправят жалба към прокуратурата, за да се проверят изказванията на Лужков за нарушение на Наказателния Кодекс, който предвижда отговорност за възбуждане на омраза и вражда заради принадлежност към социална група, както и за възпрепятстване на публични мероприятия.

При нужда гей активистите са готови да се обърнат и към Европейския съд по правата на човека.

В началото на май 2009 г. кметството в Москва забрани провеждането на гей парада, планиран да се проведе по време на домакинството на конкурса Евровизия. Все пак на 16 май няколко десетки гей активистите се събраха пред сградата на университета в руската столица. Тогава се намеси милицията и разпръсна парада. Според Би Би Си са били арестувани 25 души, сред които и организаторът Николай Алексеев.

Източник: БГНЕС
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

space4men@gmail.com