събота, 1 май 2010 г.

Българският Хелзинкски комитет прати отворено писмо на вицепремиера Цветан Цветанов !

Хелзинкският комитет срещу Цветанов за хомосексуализма…

Замириса на милиция !

1 Май 2010

Българският Хелзинкски комитет прати отворено писмо на вицепремиера Цветан Цветанов да се отрече от думите си в предаването “На 4 очи”. Вицепремиерът на България, говорейки за “зависимости на съдии, на прокурори, на следователи” спомена “и с други сексуални ориентации”. Тоест – имало магистрати, зависими от сексуална ориентация. От изказването на Цветанов се разбра още, че в масивите на МВР се събират данни и за сексуалната ориентация на хората, а по неговите думи тази информация трябва да се ползва при назначение на някои държавни служби.

Уникално – от устата на вицепремиера. Чувал ли е Цветанов, че кметовете на Париж и Берлин са хомосексуалисти? Могат да се дадат още десетки примери из Европа. Ще поиска ли Цветанов да ги лустрира по тоя признак? Ще поиска ли със закон да забрани такива да се кандидатират на избори? Сякаш България не е член на ЕС, Цветанов хабер си няма за конституция, закони и т. н. Сякаш е излязъл някъде от тодорживковата милиция, по времето, когато преследваха хомосексуалистите, а дори се опитваха и да ги лекуват с работа в тухларната.

Че сегашното правителство, което често наричат милиционерско, има силни тоталитарни уклони, е очевидно. Отношението към хомосексуализма, циганите и евреите е класически белег за фашизъм. Както е известно нацистите горяха в пещите на концлагерите по тези три признака. Е, сега българският вицепремиер само иска да не назначават хора с хомосексуални наклонности на работа. Коалиционният му партньор Сидеров иска подобни неща и за циганите.
Трима българи в политиката шумно и публично се подиграват с хомосексуализма. Най-напред е премиерът Борисов - още като кмет сипеше обвинения и намеци, че предишният премиер има хомосексуални наклонности. Всъщност тези клевети ги разпространи сред журналисти именно той, жълтите вестници ги подеха.

По-шумен от Борисов е само Волен Сидеров – той открито обвинява политическите си опоненти в хомосексуализъм, говори за това дори от трибуната на парламента. Същевременно точно в неговата партия при предишния парламент беше разкрит човек с хомосексуална оирентация, който беше осъден за сексуални престъпления. А самият Сидеров преди 15 години се снима гол в многозначителна фотосесия за списание, което би подиграл, ако го направи друг. Впрочем, единствените български политици, които са се снимали голи са Борисов и Сидеров. (Борисов по мускули за агенция “Ройтерс” и за корица на здравно списание).
Сега изказването на Цветанов звучи по-дискретно, но е по-страшно. Той открито поставя искане за дискриминация по сексуален признак.

Този детайл иде да покаже характера на управляващата в момента коалиция ГЕРБ – “Атака”. Мирише на Тато, на милиция, на балкански национализъм и простащина. По-лошо – вицепремиерът на страна член на ЕС открито иска дискриминация и събира незаконни досиета. Само фактът, че такава правозащитна организация като БХК се обажда по такъв повод, вече е дискредитиращ за страната (виж тук - писмото на БХК до вицепремиера).

e-vestnik / space4men

:::

Отворено писмо на Българския хелзинкски комитет до вицепремиера Цветан Цветанов !

1 Май 2010

БХК

До:
Цветан Цветанов
Министър на вътрешните работи
на Република България

Копие до:
Българските медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин Цветанов,

Българският хелзинкски комитет остро критикува изказването Ви, направено в национален ефир в предаването “На 4 очи” на Нова телевизия от 25 април 2010 г.

Говорейки за “зависимости на съдии, на прокурори, на следователи” споменавате “Икономически [зависимости], които също са свързани и с наркотици. Свързани са и с други сексуални ориентации”. Според изказването Ви сексуалната ориентация е едно от онези “неща и факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване.”

Сексуалната ориентация на човека не е и няма как да бъде разглеждана като фактор за (не)изпълнението на служебни задължения. Вашето изказванe влиза в директен разрез с усилията на Република България и Европейския съюз в общата им борба с всички форми на дискриминация, включително по признак сексуална ориентация, така че да не се нарушават основните права на човека, гарантирани от българското законодателство и международното право. В тази връзка Ви припомняме принципите, заложени в Копенхагенските политически критерии, както и нормите на Рамковата Директива за Заетост 2000/78/EC, и както и в Закона за защита от дискриминация (в сила от 01.01.2004 г.).

В интервюто си казвате още, че „ще се мисли по законовата възможност магистратите – членове на съвета да имат достъп до информацията, която се съдържа в мотивите на МВР, за да могат, кадрувайки, да използват тази информация и да не назначават хора с някакви зависимости.” Следвайки последователността на изказванията Ви, зрителят заключава, че сексуалната ориентация ще бъде определящ фактор при вземането на решения за назначението на висши държавни служители, което е незаконно, освен абсурдно и морално недопустимо, и би повлякло отговорност. Думите Ви имплицират и възможност допуските за класифицирана информация да съдържат данни относно сексуалната ориентация на служителите, което би било в директен разрез и с правото на неприкосновеност на личния живот (чл. 32, Конституцията; чл. 8, Европейска конвенция за правата на човека, чл. 12, Всеобща декларация за правата на човека, чл. 17, Международен пакт за гражданските и политическите права, чл. 7, Харта на основните права на ЕС).

Искаме публично да оттеглите заявлението си, поругаващо различната сексуална ориентация като фактор за професионална и политическа неадекватност. Дължите на гражданите публично пространство, свободно от хомофобия и всякакви други предразсъдъци, унижаващи хората. Вярваме, че ще поемете тази своя отговорност.

Вярваме и че в бъдеще в работата си ще положите всички усилия за предотвратяване на всякакви форми на дискриминация, на първо място като се въздържате от подобни изказвания, съставляващи тормоз на основата на сексуална ориентация и подбуждане към дискриминация на основата на сексуална ориентация.

С уважение,

Яна Бюрер Тавание

Мениджър Кампании и Комуникации

Български хелзинкски комитет

:::

space4men

Няма коментари:

Публикуване на коментар

space4men@gmail.com