четвъртък, 2 юли 2009 г.

Историческо решение на Върховния съд в Делхи !

Индия разреши секса между гей двойки !

02.07.2009 15:07

Сегашният закон, който е от 1861 г., го забранява и предвижда 10 години затвор в случай че бъде нарушен !

Гей активисти в Индия приветстваха решението на Върховния съд в Делхи като историческо !

Съд в Индия постанови, че сексът между гейове вече не е престъпление.

В страна, където прегръдките и целувките на публично място, дори и между хетеросексуални двойки, предизвикват нецензурни забележки, а понякога и физическа разправа, интимните отношения между хомосексуални са табу.

Правителството обаче не би могло да е сигурно как ще реагират консервативно настроените индийци, отбелязва Ройтерс.

Очаква се решението на Върховния съд в Делхи да засили лобитата, защитаващи правата на гейовете. Според тях законите от ерата на британското владичество са насилие срещу човешките права.

Освен това са препятствие срещу борбата с ХИВ/СПИН, защото много хомосексуални не смеят да отидат в лекарския кабинет от страх, че това ще им навлече проблеми с властите.

Понастоящем "противоестественият секс" е забранен. Широкото тълкувание на този текст в Индия е, че това се отнася за интимните отношения между хора от един и същи пол.

Гей активисти приветстваха решението на Върховния съд като историческо. Много от тях празнуваха по улиците и се боядисваха в яркочервено.

Най-накрая влязохме в 21 век, казва Анжали Гопалан, ръководител на водеща здравна организация, застъпник за правата на хомосексуалните двойки. Той и съмишлениците му водят деветгодишни битки, за да извоюват правото на гейовете да водят нормален живот, без да се страхуват от физическа саморазправа.

Решението засяга всички щати, но може да се обжалва пред върховния съд на страната.

"Сексуалният контакт със съгласието на двамата партньори е законен, което важи и за интимността между гейове", казват двамата съдии от Делхи.

Досегашните текстове, които са от 1861 г., ще важат само в случаи на насилие. Те предвиждат 10 години затвор за секс между хомосексуални мъже или жени.

Space4men

Няма коментари:

Публикуване на коментар

space4men@gmail.com