вторник, 26 април 2011 г.

Разтърсващата история на мъжа,условно наречен Иво и затворен в женско тяло,бе разказана в тв предаването "На кафе"

Разтърсващата история на мъж, затворен в женско тяло

26 април 2011

София, България

"Първо усещаш влечението, после стреса. След това започнах да не се понасям. Започнах насила да се обличам с женски дрехи, като си мислех, че това е временно усещане. Оказа се, че не е и в един момент осъзнах, че вървя срещу себе си", сподели Иво.

Разтърсващата история на мъжа, условно наречен Иво и затворен в женско тяло, бе разказана в тв предаването "На кафе".

Журналистката Светослава Тадаръкова наскоро направи филм за транссексуалните.
"Исках да покажа какво преживява такъв човек, защото ние не разбираме това. Приемат го като нещо ексцентрично, като каприз на хора, които не са много добре. Всъщност проблемът е много дълбок и човешки", на мнение е Тадаръкова.

"Историята на Иво много ме плени и ще направя всичко възможно да му помогна за живота по-нататък. Не съм гледала на него по друг начин, освен като на момче", сподели журналистката.

В телефонна връзка самият Иво разказа, че започнал да усеща, че е различен още в детска възраст. "Не се чувствах част от собствения си пол. По-нататък в пубертета тези усещания се проявиха по-ясно. На моменти чувствах, че не съм част от момичетата и не знаех защо", сподели Иво.

"Първо усещаш влечението, после стреса. След това започнах да не се понасям. Започнах насила да се обличам с женски дрехи, като си мислех, че това е временно усещане. Оказа се, че не е и в един момент осъзнах, че вървя срещу себе си", продължи разказа си Иво.

Когато той споделя с няколко души за състоянието си, остава неразбран. Бил е неразбран дори от собствения си баща, с когото тръгнали в различни посоки.
"Днес съм щастлив като лекар, че се дава гласност на тези хора. Ние научихме за транссексуалността някъде в средата на 80-те години. Тогава тя не беше отделена от хомосексуалността. Дойде времето обаче да се отделят. Те не са душевно болни и шизофреници. Те са хора като нас, но за съжаление страдат", сподели от своя страна сексологът д-р Илия Врабчев.

Той подчерта, че хомосексуалист и транссексуален са две различни неща. Ако хомосексуалните имат проблем с отношението на обществото към тях, то за транссексуалните драмата е много по-голяма. Много често те са отритнати от семействата си, вместо да ги подкрепят.

Д-р Врабчев поясни още, че транссексуалността е вродена, дължи се на генетични причини и лечението може да бъде само чрез операция за смяна на пола.

Как се прави операция за смяна на пола?

Екип на "На кафе" отиде в болница "Токуда", за да се срещне с пластичния хирург доц. Димитър Евстатиев, началник на Клиниката по пластична и възстановителна хирургия. Той разказа, че операциите за смяна на пола са редки. Първите такива са направени преди 15-20 години. По-чести са операциите, при които от жена се става мъж. Тази интервенция е и по-сложната.

"Преди да се пристъпи към операция е нужно съдебно решение, а то се основава на предварителни прегледи и консултации. Хирургът по-скоро е техническият изпълнител, отколкото човекът, който взима решенията", поясни доц. Евстатиев.

Операцията продължава с години. Задължителна е хормонална терапия, която продължава цял живот. Рисковете са като при всички останали – от тези, свързани с анестезията, до хирургическите усложнения.

Според доц. Димитър Евстатиев операцията за смяна на пола на първата известна транссексуална българка Адриана Миронова не е особено успешна и я определи по-скоро като "кастрация". /БЛИЦ

space4men

Няма коментари:

Публикуване на коментар

space4men@gmail.com