вторник, 31 май 2011 г.

My favourite cock

Месеца на гордост за гей и лесбийската общност

Западни посолства спонсорират филмовата поредица "Гордост", посветена на хомосексуалните

31 май 2011

София, България

Посолството на САЩ се присъединява към посолствата на Великобритания, Германия, Франция и Швейцария за отбелязването на началото на Софийската международна филмова поредица „Гордост", посветена на Месеца на гордост за гей и лесбийската общност, който се отбелязва през юни.
Поредицата, състояща се от пет филма, избрани от съответните посолства спонсори, цели да насърчи приемането на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в България, като разглежда различни въпроси и предизвикателства, пред които е изправено това малцинство в съвременния свят. Всички филми ще бъдат със субтитри на български.

Посолството на САЩ ще открие поредицата с прожекция на получилия наградата на Филмовата академия на САЩ филм „Милк" на 1 юни от 19 часа в Американския център към Софийската градска библиотека на площад „Славейков" 4 А. Във филма е разказана историята на американския гей активист Харви Милк - първият открито обявил се за гей човек, получил изборна длъжност в щата Калифорния. Прожекцията ще бъде последвана от шоу парти на клуб „Май Мохито" в София.

На 8 юни от 19 часа посолството на Германия ще представи филма „Саша" в сградата си на ул. „Жолио-Кюри" 25. Филмът проследява преживяванията на гей тийнейджър със смесен произход - от Черна гора и Германия, който се мъчи да разбере своята идентичност, докато прави опити да бъде приет от немското общество. От съображения за сигурност в посолството няма да може да се влиза с чанти, предупреждават оттам.

Посолството на Франция ще покаже филма „Любов към детето" (Comme les autres), в който се разказва за желанието на един мъж да стане баща. Прожекцията ще се състои на 15 юни от 19 часа във Френския институт на ул. „Дякон Игнатий" 2.

Швейцарският документален филм „Котешки бал" (Katzenball ) описва живoта на пет швейцарски лесбийки от различни поколения, проследили какво значи да бъдеш жена гей по времето, когато думата „лесбийка" все още не се употребява. „Котешки бал" ще бъде показан на 22 юни от 19 часа в Американския център към Софийска градска библиотека на площад „Славейков" 4 А. След прожекцията ще има шоу парти в клуб „Май Мохито".

Като завършек на поредицата на 29 юни от 19 часа в „Бритиш Каунсъл" на ул. „Кракра" 7 Посолството на Великобритания ще покаже „Красиво нещо". Първоначално пиеса, написана от британския драматург Джонатан Харви, „Красиво нещо" е филм за тийнейджър от работническата класа, влюбен в свой съученик.

блиц / space4men

четвъртък, 19 май 2011 г.

понеделник, 16 май 2011 г.

петък, 6 май 2011 г.

Бразилия призна гей браковете

Бразилия призна гей браковете

06 май 2011

Рио Де Жанейро, Бразилия /КРОСС/ Върховният съд на Бразилия призна с единодушно решение правата на еднополовите брачни двойки, предаде Би Би Си. Така страната официално приравни правата на хомосексуалните и хетеросексуалните брачни партньори. Това ще уреди въпроси като наследство и пенсионни осигуровки на партньори от един и същи пол.

Решението дава на гей двойките в „стабилно партньорство" същите финансови и социални права, които се ползват от хетеросексуалните двойки.

Бразилия е известна с католицизма си, а официално еднополовите двойки в страната са 60 000. Съседните Аржентина и Уругвай вече разрешиха гей сватбите. Гей активистите в Бразилия приветстваха решението и нарекоха деня исторически.

space4men

Sergir-9,Haskovo