понеделник, 17 януари 2011 г.

Николай Ганев – собственик на сайт за хомосексуалисти: Отвратен съм от всякакви гей организации

Николай Ганев – собственик на сайт за хомосексуалисти:
Отвратен съм от всякакви гей организации

вторник,11 януари 2011
Яна Донева

Той е на 38 години и отдавна не крие сексуалната си ориентация. Живее с приятеля си и двамата заедно са създали преди три години сайта www.g-spot.bg “Решихме, че нещо в тази страна трябва да се случва и някой да образова хората за това що е хомосексуализъм. Време е и гей заведенията у нас да спрат да се крият”, сподели Ганев открито пред “Всеки ден”.

Г-н Ганев, какво се случи с “Джемини” и вие самият членувате ли в гей организации?

Не, отвратен сме от всякакви гей организации. В “Джемини” всичко беше ОК, докато не потекоха европари и те започнаха да потъват. Там личните интереси надделяха. Те никога не са имали мъж в управата с изключение на Павлин Стойчев. Нямаха и поддръжка от обикновените гейове, а това е смисълът, нали? Тогава ние направихме сайта, защото мислим, че нещо трябва да се случва. Няма страх, има неразбиране. В света няма думи като педераст и лесбийка, там всички са гей мъж или гей жена- само у нас така се квалифицират. А всички се борим за едни и същи неща в крайна сметка. Искаме да ни разбират.

Говори се за външен натиск над “Джемини”…

Не бих казал. Всичко се свежда до това, че когато не ти вярват и не те подкрепят няма как да стане. Аксиния беше направила пътека до Народното събрание, за да лобира за узаконяване на гей браковете, но нищо не се получи. Били сме свидетели на толкова куриозни случки, в които идва гей двойка от Западна Европа, там са сключили брак, а тук не ги приемат, не знаят дори как да дефинират връзката им – ужасно жалко е. Всеки обещава, че ще направи нещо за нас и правата ни, после изборите минават и се забравя…. За да има легитимни, сериозни организации трябват хора да са го приели за кауза. А у нас дори гей заведенията се крият, че са такива. Уви, нищо не се е променило за 20 години в България.

“Джемини” ги няма, но все още съществува „ГЛБТ- Идея” на Ицо Петрофф- защо не станете част от тях?

Познавам организацията на Ицо Петрофф, както и него самия, затова не искам да членувам – твърде комерсиално стана, особено с тези книги, които започна да издава. Мисля, че целта на подобни институции е да просвещават. България не е дорасла, за да може човек спокойно да заяви, че е гей. Тук цял живот се борим да ни приемат първо родителите, после съседите. А вътрешната борба е още по-страшна – докато осъзнаеш, че не правиш нищо лошо и нередно.

всеки ден / space4men

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Първият в САЩ музей,посветен на гей културата

Гей музей със "съкровища" отваря врати в САЩ

13.01.2011

Експонатите – кибритени кутийки, архивни снимки и сексиграчки

Гей музей със "съкровища" отваря врати в САЩ

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първият в САЩ музей, посветен на гей културата, ще бъде открит в четвъртък в Сан Франциско, съобщи АФП.

Музеят, чието пълно название е The Gay Lesbian Bisexual Transgender History Museum, се намира в квартала Кастро, известен с това, че в него живеят много представители на сексуалните малцинства.

Създателите на музея твърдят, че посетителите ще открият за себе си „съкровища“, отразяващи „уникалната история“ на LGBT общността в региона.

Сред експонатите в музея са например кибритени кутийки от гей барове, архивни снимки на хомосексуални двойки и сексиграчки.

В музея могат да се видят и очилата с розови рамки, дънки Ливайс и други вещи на политика Харви Милк. Той е първият открит хомосексуалист, избран на политически пост в Калифорния.

Милк беше убит през 1978 г. Животът му е в основата на филм с Шон Пен в главната роля, за която актьорът получи „Оскар“.

Сан Франциско е начело по брой еднополови семейства по човек от населението сред американските градове.

Смята се, че LGBT музеят в Сан Франциско ще бъде вторият подобен в света.

Първият музей, посветен на културата и историята на гей общността, беше открит в Берлин още преди десетки години.

днес.бг / space4men

събота, 8 януари 2011 г.