сряда, 22 декември 2010 г.

Германският политик Фолкер Каудер предизвика остри реакции с критиката си срещу осиновяването на деца от хомо-двойки

Да има ли хомо-родители?

До 1994 г. хомосексуалността е била в Германия наказуема

До 1994 г. хомосексуалността е била в Германия наказуема

Германският политик Фолкер Каудер предизвика остри реакции с критиката си срещу осиновяването на деца от хомо-двойки. Каудер, който е тясно свързан с Протестантската църква, се смята за дясна ръка на канцлерката Меркел.

В интервю пред един вестник председателят на фракцията на управляващите християндемократи казва, че според него нито едно дете не би искало да отрасне в семейство на хомосексуални хора. В този смисъл Фолкер Каудер възразява срещу предложенията за промени в законодателството, чрез които хомосексуалните двойки да получат същите права за осиновяване като хетеросексуалните.

Щастливи ли са децата на хомо-родители?

Точно преди 10 години Бундестагът узакони браковете между еднополови партньори. Тогава Каудер сравни този закон не с друго, а с расовите закони на националсоциалистите, приети в Нюрнберг. Неговият главен опонент Фолкер Бек от партията на Зелените каза:

Фолкер Каудер разбуни духовете

Фолкер Каудер разбуни духовете

„Нашата цел беше еднополовите двойки да имат по закон съвсем същите права, както хетеросексуалните семейства, сключили брак. Тази цел не успяхме да осъществим 100 процента, но може би 80-90 процента от плановете ни вече са осъществени. Това е огромна крачка напред. Нека само да си припомним, че до 1994 година хомосексуалността фигурираше като категория в Наказателния кодекс.”

Неосъществената част от целта е тъкмо правото на хомосексуални двойки да осиновяват деца. Ето защо изказването на християндемократа Фолкер Каудер предизвика остра реакция дори от страна на негови съпартийци. Александер Фогт, председател на групата на гейовете и лесбийките в ХДС, каза, че изявлението на Каудер го е ядосало много, защото е направено без никаква необходимост.

Лидерката на Зелените в Бундестага Ренате Кюнаст пък обяснява в едно интервю: „Познавам много деца, които щастливо растат в хомосексуални семейства. Радвам се на всеки възрастен, който с отговорност възпитава децата си.” Нейната съпартийка Барбара Щефенс, която е министър по въпросите на еманципацията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, нарече изказването на Каудер „чист популизъм”. Министърката добави, че тъкмо заради хора като Каудер в Северен Рейн-Вестфалия е свикана Кръгла маса срещу хомофобията.

Хомосексуалността - новият враг

Обвиняват Каудер, че насъсква хората срещу хомо-браковете

Обвиняват Каудер, че насъсква хората срещу хомо-браковете

В становището на съюза на гейовете и лесбийките в Германия се казва, че изявлението на Каудер е нечистоплътно и в пълен контраст с една сериозна семейна политика. Съюзът обвинява Каудер, че насъсква хората срещу хомобраковете, в които всекидневно се полагат огромни грижи за децата. И че дори, по-лошо, насъсква самите деца срещу техните хомо-родители.

В коментар на левия "Тагесцайтунг" по този повод се казва, че - за разлика от своите съмишленици, християнските фундаменталисти в САЩ - Фолкер Каудер не разпространява публично омраза срещу хомосексуалните. А тя, пише саркастично "Тагесцайтунг", е много популярна в тези кръгове, след като вече го няма враждебният образ на комунизма. Вестникът припомня, че в една светска държава религиозните възражения от този тип не бива да се отразяват в законодателството. И че Европейският съд по човешките права именно в духа на светската държава е приравнил хетеросексуалните и хомосексуалните семейства.


дв / space4men

неделя, 19 декември 2010 г.

САЩ отвориха армията за хомосексуални

Въоръжените сили на САЩ ще допуснат за пръв път в историята си хомосексуални лица да служат в армията, без да са принудени да крият ориентацията си, след като Сенатът на САЩ отмени с исторически вот закона, известен като "Не питай, не казвай", според който хомосексуалните военни трябва да крият наклонностите си, за да продължат да служат.

Привържениците на отменения закон твърдяха, че отмяната му ще се отрази на сплотеността на бойните части и може да предизвика допълнителни човешки жертви. Противниците на дискриминационния закон сравниха съботния вот в Сената с решението на армията през 50-те години на ХХ в. да отмени расовата сегрегация и допускането на жени до военните академии през 70-те години.

"Това е най-важната инициатива по гражданските права на това десетилетие", заяви Обри Сарвис, изпълнителен директор на Мрежата за юридическа защита на военнослужещи, цитирана от "Вашингтон пост".

В продължение на десетилетия хомосексуалните наклонности са смятани за причина за изгонване от армията на САЩ и десетки хиляди служещи са уволнени. През 1993 г. тогавашният президент Бил Клинтън в опита си да премахне забраната одобрява закона "Не питай". Проточилият се с години дебат приключи в събота, след като Сенатът отмени закона с 65 срещу 31 гласа.

"Време е да затворим тази глава в историята ни", заяви по-късно в обръщение президентът Барак Обама, който подкрепяше отмяната.дневник

space4men

петък, 17 декември 2010 г.

четвъртък, 9 декември 2010 г.