събота, 28 август 2010 г.

Криспин Блънт напусна съпругата си след 20 години съжителство „за да изрази своя хомосексуализъм”

“Дейли Мейл”: Министър на торите стъписа членовете на британския парламент

28 август 2010

Лондон. Британският министър по въпросите на затворите Криспин Блънт напусна съпругата си след 20 години съжителство „за да изрази своя хомосексуализъм”, пише вестник “Дейли Мейл”. Законодателят оповести това вчера, след описвано от приятелите му като „30-годишно пътуване” по време на което той е трябвало да се „бори със своята сексуалност”. Г-н Блънт е единадесетият член на парламента от консерваторите, оповестил публично своята хомосексуалност след министъра на международното развитие Алън Дънкън, „разкрил се” през 2002 г.
Но е първия след като партията сформира правителството. До вчера Блънт, бивш армейски офицер и активен член на торите, беше по-известен с това, че е чичо на актрисата Емили Блунт.

spce4men

четвъртък, 26 август 2010 г.

Ръководителят на предизборната кампания на Буш призна, че е гей

Ръководителят на предизборната кампания на Буш призна, че е гей

Бившият директор на предизборната кампания на Джордж Буш през 2004г. Кен Мелман разкри публично своята хомосексуалност.

"Трябваха ми 43 години, за да заживея спокойно с този аспект на моята личност", каза той пред влиятелния блогър Марк Амбиндър. "Всеки чертае пътя си по свой начин, и доколкото става дума за мен, през последните месеци съобщих новината на моето семейство, на близките ми, на бившите ми колеги и те бяха очаровани", заяви още той. Мелман, който ръководеше кампанията на Джордж Буш когато той бе преизбран за президент, бе начело на националния комитет на републиканската партия от 2005 до 2007г., "в момент когато анти-гей позициите на американската десница се радикализираха", писа в блога си Марк Амбиндър. Джордж Буш, който е свързан с религиозните групи и консерваторите и е привързан към традиционните ценности, винаги се е противопоставял на хомосексуалните бракове и подкрепи внасянето на поправка, която трябваше да забрани законовото им признаване, но тя се провали. Той поддържаше политика, която налагаше на хомосексуалистите да премълчават своята сексуална ориентация в армията под заплаха, че ще бъдат изхвърлени от редиците й. Кен Мелман все пак увери блогъра Марк Амбиндър, че Джордж Буш, който остави хомосексуалисти да работят в неговата администрация, не е хомофоб. /АФП

Вашингтон / САЩ

space4men

сряда, 25 август 2010 г.

В арабския свят хомосексуалността е тема табу

Хомосексуалността - внос от Запада

Хомосексуалността - нещо неморално в арабския свят

Хомосексуалността - нещо неморално в арабския свят

В арабския свят хомосексуалността е тема табу. Тя е смятана за нещо неморално и за писателите с хомосексуална ориентация е почти невъзможно да пробият на литературната сцена. Един нов палестински сайт вдъхва надежда.

Новият портал иска да бъде свободна платформа извън всички религиозни, политически и социални вериги, обяснява Раша Хилви, редакторка в Qadita.net. Желанието е да се рушат табута, да се засягат чувствителни теми.

Раша Хилви, редакторка в арабския сайт Qadita.net

Раша Хилви, редакторка в арабския сайт Qadita.net

"Проблемът на много арабски сайтове днес се състои в това, че те не предлагат поле за изява на хомосексуални автори. Точно поради тази причина инициаторът на проекта ни, Ала Хлехел, разработи нашия сайт като свободна платформа - всички автори могат да публикуват текстовете си тук - далеч от цензура, комерсиални, политически и религиозни ограничения. Всеки има право да публикува свои текстове, стига да са качествени."

Късче свобода в мрежата

Qadita.net всъщност не е първият сайт в арабския свят, който предлага на хомосексуални автори възможността да публикуват свои текстове. От месец май в Мароко също се издава електронно списание, посветено на хомосексуални теми. Но за такова нещо е необходима смелост: хомосексуалността се дискредитира в арабските страни като "западен внос". Тя се смята за нещо неморално и в някои страни дори се наказва със смърт.

Раша Хилви се гордее с техния сайт. Тя казва: "Като палестински народ ние се стремим към индивидуалната си и колективна свобода. Точно затова смятам, че трябва да се съобразяваме и с личната свобода на хората."

Само че на практика не е така. Още при стартирането на сайта в средата на август той се превърна в мишена на остра критика от страна на консервативните кръгове. Раи Батиш, редактор на гей-рубриката в Qadita.net не позволява това да го обезкуражи:

Обект на критика от страна на консервативните кръгове

Обект на критика от страна на консервативните кръгове

"Не искаме да се крием!"

"Искаме да стане ясно, че и в арабските страни има хомосексуални. 10% от хората в арабските общества са хомосексуални. Ние не искаме повече да се крием, защото и хомосексуалните автори обогатяват своите общества с литературата и изкуството, което правят."

Особено в арабската литература хомосексуалните са оставили забележими следи. По време на династията на Абисидите например хомосексуални писатели са били известни със своите стихове за насладата от виното и за любовта между мъже. Макар да са част от културното наследство, подобни произведения са избутани в периферията.

Автор: Е. Ганим, Б. Рачева/Редактор: М. Илчева


space4men

понеделник, 23 август 2010 г.

сряда, 11 август 2010 г.

70% от женените мъже - гейове

Данните са на Института за изследване на брака в Минесота

Изследване определя 70% от женените мъже като гейове, съобщава бостънското издание "Huffington Post".

Според д-р Дейвис Логсдън от Института за изследване на брака в университета на Минесота повечето мъже след брака престават да се интересуват от своята любима.

След 10-годишен брак пък доста от господата въобще не правят секс със съпругите си, отчита той.

"Има само една дума, която може да опише мъж, който престава да се заглежда и да прави секс с жени, а вместо това предпочита да купува мебели. Научният термин за такъв човек е гей", заяви Логсдън.

Резултатите от проучването бяха оповестени часове след като федерален съд отмени забраната за гей бракове в Калифорния.

space4men

понеделник, 9 август 2010 г.

Хомосексуалистите се чувстват добре в Амстердам

В каналите на Амстердам е цветно и весело

© Снимка: БГНЕС

Хомосексуалистите се чувстват добре в Амстердам

Близо 80 пъстро оцветени кораба отплаваха по обед под акомпанимента на музика на традиционния Гей Прайд по каналите на Амстердам.

Оскъдно облечени момчета и момичета подскачат под звуците на оглушителните ритми въпреки дъжда. Тази година те честват 15-а годишнина на парада в Амстердам, открито изявявайки сексуалната си идентичност, заяви говорителят на асоциацията за защита на хомосексуалистите Филип Тийсма.

Парадът бе открит от кмета на Амстердам Еберхард ван дер Лаан на борда на кораб с цветовете на града – черно и червено. В шествието се включи и кораб с африкански войни – специално внимание към африканските страни, където хомосексуалността е проблем.

Холандия, където хомосексуалната общност наброява един милион души, бе първата страна в света, узаконила на 1 април 2001 г. браковете между партньори от един и същ пол.


бнр / space4men

събота, 7 август 2010 г.

Олимпиадата на гейовете и лесбийките в Кьолн

"Не е гей, а просто европеец..."

За гейовете и клишетата
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За гейовете и клишетата

В Кьолн се провеждат поредните "Гей Геймс" - Олимпиадата на гейовете и лесбийките. По този повод социолози и публицисти обръщат внимание на засиления интерес към сексуалната ориентация на известни обществени фигури.

Според софтуера на Гугъл Съджест (Suggest), напоследък името на капитана на германския национален отбор по футбол Филип Лам (който между другото току-що се ожени) се свързва най-вече с думата... гей. Същите резултати търсачката дава и за други национални футболисти: Пер Мертезакер, Бастиан Швайнщайгер и др. Подобно е положението с новия правителствен говорител и доскорошен телевизионен чаровник Щефен Зайберт и дори със сегашния Джеймс Бонд - Даниел Крейг. Дори когато въпросната ВИ-Персона официално е обявила своята хомосексуалност и е разказала пред медиите подробности от живота си със съответния партньор, любопитната публика не престава да се рови. Типичен слуай: германският външен министър Гидо Вестервеле.

Йоахим Льов - гей заради кашмиреното пуловерче?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Йоахим Льов - гей заради кашмиреното пуловерче?

Шик = обратен

Никой не би твърдял сериозно, че над половината национални футболисти на Германия са гейове. Защо тогава германците толкова се вълнуват от тази тема? Ами защото имиджът на футболистите се промени. Те вече не са онези запотени мъже, които са особено популярни в бирариите и вмирисаните на пот спортни съблекални - те станаха част от нарцистичния свят на масовата култура.

Кристиано Роналдо и Дидие Дрогба се съблякоха по долни гащи за корицата на Ванити Феър, а синьото кашмирено пуловерче на германския треньор Йоахим Льов привлече повече внимание, отколкото тактическите му схеми. Макар че е женен вече от цяла вечност за юношеската си любов, Льов също разбуни духовете: „Толкоз шик, толкоз елегантен - абе сигурно има нещо...” И не е само за Льов. В публичното пространство има десетки ВИП-ове - женени, с деца и тъй нататък - за които все се говори, че са гейове.

В дъното са архаичните и изключително комични представи, че гейовете например имат тъничък гласец и нежни черти на лицето, че се обличат красиво и се държат подчертано учтиво. Макар че и натрапчивото мъжкарското излъчване може да се тълкува като знак за хомосексуалност. На гей-парадите в Германия могат да се видят доста участници с изваяни, мускулести тела, така че нашите масови клюкари пак си казват: „Абе щом толкова се грижи за тялото си, сигурно ще да е обратен...” Това е еволюцията на образа на гейовете във фитнес-обществото. Дори звезда като Вин Дизел, който се фука с мускулите си както други с новото си Ферари, непрестанно трябва да дава обяснения за сексуалната си ориентация. Въпреки това клюкарското списание Нешънъл Инкуайър го включи в списъка на „Тайните гейове в Холивуд”.

Разни страни, разни гейове

Клишетата за гейовете функционират винаги вътре в определена култура и в определен период от време. Първият германски футболист, за когото се зашушука, че бил гей, беше Юрген Клинсман: елегантен, интелигентен и неженен докъм трийстата си година. В сравнение с бичето Лотар Матеус - разлика от земята до небето. И друг пример, доказващ зависимостта на клишетата от времето и мястото. В средата на седемдесетте години испанците масово мислели за гейове онези британски туристи, които ходели в тясно прилепнали тениски. Недай си Боже пък - розови на цвят!

:::

И до днес мнозина германци гледат с хомо-подозрение мъжете-италианци, които полагат особени грижи за добрия си външен вид. И обратно, както обяснява една италианска студентка: „В Германия обратните изглеждат като нормални, а нормалните приличат на гейове.” Просто защото германските мъже нито подчертават мъжествеността си, нито пък държат толкова на елегантността...

В САЩ могат да се наблюдават и двата полюса: разкрепостени докрай гейове и суперконсервативни съвременници, за които хомексуалността все още е смъртен грях. Ето например двата полюсни коментара на американци след едно съдебно решение за равноправието на гейовете:

Що е то Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Що е то "истински мъж"?

Кога светва гей-лампичката?

„Това, което реши съдът днес, е признаване на основни човешки права на гейовете и тяхното равно право да бъдат свободни.”

„Това, което реши съдът днес, е че няма разлика между правилно е грешно, между морално и неморално.”

Типичен епизод от американски телевизионен сериал. Добричък шеф е загрижен за самотния си подчинен-гей. Докато седят на бара, шефът сочи към елегантен млад човек и насърчава своя подчинен да завърже флирт. На което подчиненият отвръща: „Непосветените често грешат. Този не е обратен, той е просто европеец.”

И наистина, гей-лампичката често светва в американската глава при вида на много европейци. Европейските мъжки костюми са скроени по-тясно, те изглеждат по-модерни в сравнение със стандарта в САЩ, европейските мъже не говорят така басово, както типичният североамериканец (в стил Лари Кинг). Изобщо - за американските мачовци с каубойски ботуши, които не експериментират с външния си вид и никога не изглеждат замислени или меланхолични, европейските мъже често пъти изглеждат като същински гейове.

Извън нормата

Според Майкъл Уорнър подобно занимаване с „другия”, с „различния” изпълнява регресивна функция: то утвърждава консервативната картина на едно общество, където „гейове” и „лесбийки” са онези, които просто някак се отклоняват от общоприетото. Между другото, в съвременния български език също функционират обидни обобщения (като „педал”, например), които се употребяват към много повече адресати, отколкото е гей-общността. В Германия пък всички се интересуват толкова интензивно от сексуалната ориентация тъкмо на футболистите от националния отбор по една очевидна причина: футболистите са традиционни идентификационни фигури за много млади хора. И ако те се отклоняват от нормата - настъпва необясним хаос и несигурност.

Радио "Дойче веле" / space4men

четвъртък, 5 август 2010 г.

Федерален съдия отхвърли забраната на гей-браковете в Калифорния

Федерален съдия отхвърли забраната на гей-браковете в Калифорния

05 август 2010 | 00:16 | Агенция "Фокус"

Начало / Северна Америка
Лос Анжелис. Федерален съдия отхвърли забраната на гей-браковете в Калифорния, поредното развитие в правна сага, която може да има последствия за цялата нация, свързани с разделящия обществото социален въпрос, предаде АФП.
Съдия Вон Уолкър отсъди в полза на правозащитниците, които настояваха, че проведеният през ноември 2008 г. референдум в щата, забранил браковете между гейове и лесбийки, е дискриминационен и следователно нарушава конституцията на САЩ.

Space4men

неделя, 1 август 2010 г.

Десетки хиляди се присъединиха към гей парада в Стокхолм

Политици взеха участие в гей парада в Стокхолм

01 август 2010 | 01:33 |

Стокхолм. Десетки хиляди се присъединиха към гей парада в Стокхолм, в знак на подкрепа към борбата срещу дискриминацията, предаде АФП.
„Целта е да се хвърли светлина върху дискриминационното устройство на обществото и да се подчертае, че всички хора имат силата да постигнат промени”, се казва в съобщението на организаторите.
Няколко шведски политици също взеха участие в шествието, на което са присъствали около 35 000 души, само около месец и половина преди парламентарните избори на 19 септември.

иаф / space4men