събота, 26 юни 2010 г.

При засилено полицейско присъствие от Моста на влюбените в София започна третият гей парад

При засилено полицейско присъствие в София започна третият гей парад

Автор:Лъчезар Цветков - БНР

© Снимка:БГНЕС

При засилено полицейско присъствие от Моста на влюбените в София започна третият гей парад. Предварителна подкрепа за проявата на различните обявиха от ДСБ, посолствата на Норвегия, Великобритания, САЩ, Холандия. По-рано националисти се отправиха към мястото с антишествие.

Още преди началото на протеста, към 16 часа пространството между билетния център на НДК и целият Мост на влюбените беше затворено от полицията, като се допускаха само журналисти и участници в гей парада. Преди началото на самия парад около 10 човека с бръснати глави бяха отведени настрани от полицията и бяха претърсени, като по непотвърдена информация в тях са намерени различни непозволени предмети.

Тук като човек, който подкрепя парада, е и евродепутатът от английската Лейбъристка партия Майкъл Кешман, който заяви, че подкрепя безусловно тази инициатива. Очаква се парадът да премине през централната част на столицата и да приключи с концерт пред Паметника на съветската армия.

Над 300 човека от полицията се грижат за сигурността по трасето. Засега няма инциденти, около 150-200 са участниците, които са се събрали с шарени знамена, и се очаква всеки момент шествието да премине по трасето, за което казах преди малко.

бнр / Space4men

"Да" или "не" на хомосексуалните бракове

"Да" или "не" на хомосексуалните бракове

Страните от Съвета на Европа не са длъжни да позволяват брака на хомосексуални двойки. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Решението бе взето в резултат на жалба срещу Австрия.

Съдиите в Страсбург отхвърлиха иска на австрийска хомосексуална двойка срещу Австрия, защото й било забранено сключването на брак. Двамата мъже, на 48 и 50-годишна възраст, се жалваха в Страсбург поради нарушение на правото за сключване на брак, нарушение на забраната за дискриминация и незачитане на личния и семеен живот. Европейската конвенция по човешките права не задължава никоя държава да разширява правото за сключване на брак върху хомосексуални двойки, гласи решението на съда.

Евентуално решение с друго съдържание би било много смело, гласи оценката в германските печатни издания. Все пак Австрия, срещу която в случая бе внесена жалбата, въведе партьнорство, което по много показатели отговаря на класическата брачна връзка, също както е и в Германия. Срещу юридическата постановка в Съвета на Европа, който включва и Турция и Русия, всъщност не може да се каже нищо.

Съдът в Страсбург - между чука и наковалнята

Флагът-символ на хомосексуалната общност

Флагът-символ на хомосексуалната общност

Вярно, че датиращата от 60 години Конвенция за правата на човека непрекъснато трябва да се напасва към времето и че е забранена дискриминацията на полова основа. Женевската конвенция оставя пространство за различни национални и културни идентитети. Съдът в Страсбург трябва да бди за съблюдаването на един европейски стандарт. "Този съд обаче не е свикан, за да провежда една диктувана от духа на времето унификация", пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В скоро време Съдът в Страсбург ще разгледа и делото относно разпятията в италианските класни стаи. И тук става дума за конфликт на културите и за тест на системата за правата на човека.

Радио "Дойче веле" / Space4men

Хората с различна сексуалност са четвърт милиард

Панайот Рандев - психолог Снимка Aни Петрова.

Панайот Рандев:Хомосексуалните са по-толерантни и адаптивни от останалите

25-06-2010

Интервю на Христина Рафаилова

Гей парадът ще помогне на децата да намерят своята идентичност, смята специалистът

Панайот Рандев е психолог с над 25 г. опит в науката и практиката. Работил е в Института по психология на БАН, за програмата за развитие на ООН бил е главен психолог на Строителни войски на Българската армия. Автор на българската адаптация на теста за хомофобия, както и на популярния вече четвърт век български тест за психологичния пол.

- Д-р Рандев, гей парадът е много дискутирана тема в момента. Трябва ли да има такива събития и има ли смисъл от тях?

- Психологически има смисъл от гей парада, макар че някои се водят от модата по подобие на по-големите страни, където има истински гей паради. Децата като стават юноши имат нужда да се противопоставят на родителите си, за да намерят себе си. Няма как да се получи това без да се от диференцираш. Нарича се формиране на идентичност. Като си различен в нещо, да а кажем си ром, негър, хомосексуален или инвалид процесът протича по-особен начин. При младите момчета, когато се сформира някаква наченка на гей идентичност, ако процесът не минава добре, това може да породи сериозни проблеми за самото дете. То може да стане много затворено, депресирано, да тръгне към самоубийство. Ако нещата протичат по-нормално, то момчето трябва да заяви, че е такъв и да бъде приет от някаква микрообщност. Ако това не се случи, психологическият проблем може да се прояви и след десетилетия. От тази гледна точка парадът има два плюса. Легитимира тези колебаещи се хора, които у нас са десетки хиляди, които не са наясно какво се случва с тях. Противно на тези, които твърдят, че парадът ще направи децата ни гейове, всъщност такова нещо може да ускори справянето с този проблем. На социално ниво това е важно за обществения диалог.

- Толерантно ли е българското общество към тази общност?

- Толерантността у нас към тази група хора е около 25-30 процента. Когато едно общество няма механизми за обсъждане на парливи въпроси, се изказват полярни и елементарни позиции – “за” и “против”. Това говори за едно първобитно мислене. Според изследване на примитивните култури, според което първичното мислене дели нещата на полярности. Когато едно общество разсъждава така, означава, че то е от примитивен тип. Психолозите установиха, че хората, които са много женствени и съответно много мъжествени, не са адаптивни хора, и са неефективни психически. Има трета група, които са едновременно много мъжествени и женствени, които са по-адаптивни от останалите. Това се нарича андрогинност и съдържа потенциала на двата пола. "Аз съм мъжествен, пробивен, но същевременно съм нежен". Като цяло идеята за мачото е много елементарна. Аз имам един пенис и вървя с него напред. Преди 40 години се появи теорията за моралното развитие. Според нея има 6 нива на морална зрялост – при първите нива се спазват нормите поради страх от наказание, а при последния моралът произтича от собствената жизнена философия. От тази гледна точка дискусията и отношението към гейовете у нас е на първите нива и при двата типа хора – про и анти хомосексуализма.

- Как се проявява различната сексуална идентичност?

- Аз имам пациенти по на 40 и повече години, при които са се появили смътни усещания някога. Това се нарича интернализирана хомофобия – притеснение, че съм гей. Това ме кара да се чувствам неудобно, уплашен, смутен. Може да възникне в юношеска възраст, но се случва и в средна възраст. Аз имах пациент, който е на 60-годишна възраст и жена му го тласка към подобни усещания, защото постоянно го ревнува. Тя смята, че той ще търси сексуални удоволствия от по-млади жени. Поради това тя го кара да правят ексцентричен секс. Човекът е толкова обработен от жена си, че в една тоалетна така се предава. И дойде да пита дали това завинаги ще го направи гей, или ще може да бъде и с жена си. Според някои формирането на различна сексуалност има мозъчни или генни предпоставки или пък е въпрос на възпитание.

- Как трябва да реагират родителите, ако детето им заяви, че е хомосексуално?

- Всъщност първият шок на родителите не е, че детето им има различни сексуални наклонности, а това, че няма да имат поколение. При деца с различна сексуалност родителите трябва да заемат средна позиция. Да кажат: “Ти си моето дете и това е най-важното, но да обсъдим ситуацията”, тъй като в много случаи това е влияние на приятели или объркване от рода на “кой съм аз?”.

- Оказва ли влияние при формирането на сексуалната идентичност дали детето е малтретирано?

- При ромите стана модерно всяко десето дете да се прави на хомосексуалист, защото се опитва да е различно от общността, в която живее. Също така като гледат Азис и подобни на него, за тях това е начин да израснеш в живота или да влезеш в шоубизнеса. В края на 80-те години обаче у нас нямаше гей организация, а имаше нужда от такива за работа с общността. Тогава възникна “Джемини”, но хората се отказваха да се регистрират. Година преди това момчета, които са израснали в ТВУ, където са били изнасилвани от по-големите възпитаници, създадоха група за отмъщение и е имало едно или две убийства, както и няколко опита за такива. Това сплашва цялата гей общност.

- Какво психологически мотивира хомофобията?

- Едната причина е негативен личен опит, но това не е масовият случай. Друг фактор е образованието. Колкото си по-необразован, толкова повече си хомофоб. Втори доста силен критерий е религията, ако си невярващ или изповядващ по-либерална религия, толкова по-висока степен на лоялност проявяваш. Друг вариант е психологическата сложност на личността. Колкото по-сложно си устроен, толкова по-малко си хомофоб. Степента на икономическо развитие също е определяща. Има теория, която се прилага в десетки градове в САЩ. Колкото по-висок е индексът на творчество в даден град, толкова той успява икономически. Това се определя от идеята за трите ТЕ – талант, технологии и толерантност, като един от критериите за толерантност е именно отношението към гейовете.

- Какъв процент от населението са тези хора?

- На глобално ниво статистиката показва, че 2,5% от населението са хомосексуални и 1,5% са лесбийки. Като цялото хората с различна сексуалност – гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални, са около 4% от населението, т.е. около четвърт милиард. В големите американски градове достигат до 10%. Точно тези 10 процента са над средното ниво по култура, доходи, образование, като в отделни райони те държат около 25 на сто от финансите. Затова в САЩ политиците много внимават какво говорят в тази посока. Например Барак Обама обяви юни за месец на хомосексуализма. В момента обаче има 80 държави в света, в които хомосексуализмът е забранен със закон. В пет от тях за това се налага смъртно наказание. Например в Иран след ислямската революция има над 4 500 екзекутирани хомосексуалисти.

- Мит ли е, че хомосексуалните са по-творчески натури?

- Гейовете са като всички хора. Има много неприятни и гадни, но има и страхотни хора, както всички останали хора. Ако вземем хиляда от тях, те няма да са радикално различни от хетеросексуалните. Друг е въпросът кои от тях се появяват в публичното пространство, там има леки изкривявания. Като цяло обаче идеята, че гейовете ще те измамят, ще ти вземат детето и ще го изнасилят, е абсолютен мит. По принцип те са по-толерантни и адаптивни от останалите.

- Според вас трябва ли да се даде право на хората с различна сексуалност да създават семейства?

- Правят се много изследвания, които по-скоро доказват, че децата в еднополово семейство не стават хомосексуалисти. Същевременно те растат по-интелигентни, те са по-творчески настроени и по-социално гъвкави. При тези деца проблемът са не родителите, а отношението на околните. В България те биха били подложени на психически и физически тормоз от страна на външни за семейството хора.

новинар / Spase4men

петък, 25 юни 2010 г.

Българската православна църква - Фалш,ретроградност,комплексарщина

За православната хомофобия

Обратното не е праведно?

Обратното не е праведно?

Пак ли ще има пукнати глави и хомофобски изяви по време на предвиденото шествие на гейове в София? Защо БПЦ отново даде пример за нетолерантност и дискриминация на другостта? Гледна точка на Бистра Узунова:

Всички шествия на гейове в България досега са свършвали скандално. По това страната си прилича с държави като Малави, Китай, Турция или Ямайка. Или с Полша и Хърватия, където католическата църква свири първа цигулка, както и с Русия, където православната църква представя своята закостенялост като добродетел.

В Иран ги бесят... Какво ли наказание предлага БПЦ?

Какво ли наказание предлага БПЦ?

Фалш, ретроградност, комплексарщина

Тазгодишното шествие, предвидено за 26 юни, отрано събуди хомофобски инстинкти. Българската православна църква, която не е сред най-ангажираните фактори на обществения живот в страната, а е по-скоро вгледана в собствения си пъп или заета с непонятни занятия като например уволнението на западноевропейския митрополит Симеон, този път демонстрира светкавична и активна позиция.

В изявлението си Светият синод клейми и громи с апокалиптичен език, сякаш се е задал самият край на света. "Содомско сборище" и "мерзост на запустението" са най-любезните квалификации в текста. Църквата е загрижена за мирогледа на "нашите деца и младежи", макар в същото време да пропуска под незаинтересования си поглед множество други "съблазни", не по-малко уронващи "богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на любовта между мъжа и жената и устоите на обществения морал".

Пребити от бой, изоставени и недохранени деца, продаване на новородени на сметка, убийства и пиянски побои на скучаещи младежи, наркотици и проституция на малолетни се срещат ежедневно в България, без обаче да са предизвикали такива бурни реакции на осъждане и отхвърляне от страна на църквата. И което е още по-фатално, без да я кара активно да се намеси в обществените дела, за да подобри ситуацията на слабите и онеправданите.

Вместо да гради социални институции и да издържа сираци и болни, църквата се е отдала главно на освещаване на знамена и отслужване на молебени за новопостроени офиси. Нима БПЦ защити приюта за сираци на отец Иван от Нови Хан, който беше нарочен за бутане, понеже нямал всички административни документи? По-скоро запази резервирана апатия.

Лицемерна богоотдаденост

Лицемерна богоотдаденост

Изостаналост до ента степен

Сегашната й позиция, макар и да е в пълен синхрон с официалния канон, а и с позициите на някои крайно-десни и фашизирани елементи, още повече я отдалечава от истинските проблеми на обществото. БПЦ пропусна почти всички влакове на възможността да се самореформира и модернизира. А това е единствената й възможност да уцели истинските струни на обществения живот в България. Кой друг, ако не църквата би следвало да е образец на толерантност и христолюбие, на хуманност и търпимост? Но не лицемерни, показни и протоколни, а истински.

Реакционна е позицията на БПЦ по признаването на хомосексуални бракове, каквито са допуснати в повечето държави от ЕС, ретроградни са възгледите й в екуменическия диалог - за сближение с останалите крила на християнската църква, където си е извоювала славата на спирачка, както и по редица основни права на личността, като равнопоставеността между мъжа и жената, възможността на жени да стават свещенослужители и да бъдат избирани на ръководни позиции в църковната йерархия. С други думи - във всичко онова, което отличава днешните модерни общества от тези на предните векове. От такава църква днешна България едва ли има нужда.

Автор: Бистра Узунова, Редактор: Емилиян Лилов


Радио "Дойче веле"

понеделник, 21 юни 2010 г.

Гей организации предлагат промени в Наказателния кодекс

Гей организации предлагат промени в Наказателния кодекс

Автор:Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

Гей организации предлагат промени в Наказателния кодекс, с които да отпаднат признаците при престъпленията от омраза. Това съобщи във Варна Аксиния Генчева, представител на организаторите на третия гей прайд, който предстои на 26 юни в София.

Според Генчева в момента съществуват престъпления от омраза, но те са по признаците етнос, религия, политически убеждения и националност.

Генчева смята, че е необходимо да се увеличи наказанието за престъпленията, извършени от омраза. Тя съобщи, че се очаква в гей парада да се включат не по-малко от 700 души от цялата страна. В проявата ще участват и евродепутатите Майкъл Кешман от ПЕС, както и един представител на ЕНП.

бнр / space4men

събота, 12 юни 2010 г.

Британската банка Lloyds TSB пусна реклама,насочена към потенциалните й клиенти с хомосексуална ориентация

Банка създаде реклама за гейове

Британската банка Lloyds TSB пусна реклама, насочена към потенциалните й клиенти с хомосексуална ориентация.

Рекламата изобразява гей-двойки, стоящи край банката под многоцветни рулони. Идеята на банката е, че клиентите й могат да спестят пари, когато им се наложи да започнат ремонт. "Гейовете и лесбийките са важни клиенти за нас, не по-малко от всички останали", подчертават от Lloyds TSB. Гей-рекламата ще се появи по британските вестници и билбордове идната седмица. Това не е първата рекламна кампания, ориентирана към хомосексуалните. Наскоро "Макдоналдс" пусна рекламен клип, в който герои са баща и неговият син гей. /ВВС

Лондон / Великобритания

петък, 11 юни 2010 г.

Исландският парламент прие изменение в закона за сключване на граждански брак,с което се разрешават еднополовите бракове !

Исландия разреши еднополовите бракове !

Исландският парламент прие изменение в закона за сключване на граждански брак, с което се разрешават еднополовите бракове.

Исландия е единствената държава в света, която се управлява от премиер, обявил официално нетрадиционната си сексуална ориентация.

Парламентът прие поправката единодушно, която гласи, че бракът представлява съюз "между мъж и жена, мъж и мъж и жена и жена".

Предстои исландската протестанска църква да вземе решение дали и тя ще разрешава сключването на еднополови бракове.бнр

Ройтерс / space4men

Активисти на испанското гей движение забраниха на делегацията на сексуалните малцинства от Израел да участва в гей парада в Мадрид

Испанците не искат израелци на гей парада в Мадрид !

След десанта срещу "Флотилията на свободата" това щяло да е варварство !

Активисти на испанското гей движение забраниха на делегацията на сексуалните малцинства от Израел да участва в гей парада в Мадрид, заплануван за началото на юли, съобщава Lenta.ru, като цитира The Guardian.

Както обясняват представителите на гей общността в Испания, решението за лишаване на израелците от възможността да се присъединят към шествието е взето заради израелския десант срещу „Флотилията на свободата“.

„Смятаме, че след събитията и убийствата на правозащитниците разрешението за участие на израелци ще бъде истинско варварство“, обяснява Антонио Поведа, представител на комитета, защитаващ интересите на испанската ЛГБТ общност (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

Активисти на израелското гей движение осъдиха решението на испанците, като заявиха, че парадът на сексмалцинствата не трябва да се политизира. „Нещо не си спомням испанските гейове поне веднъж да са осъждали действията на палестинските терористи“, казва Ейтан Шварц, представител на израелската гей организация.

Шварц отбелязва, че израелските гейове на свой ред призовават представителите на сексмалцинствата в Мадрид да участват в парада в Тел Авив. Шествието в израелската столица е планирано за 11 юни 2010 г., петък.днес.бг

space4men

понеделник, 7 юни 2010 г.

Първи еднополов брак бе сключен в Португалия

Първи еднополов брак бе сключен в Португалия

07 юни 2010 | 17:36 | Агенция "Фокус"

Начало / Европейски съюз
Лисабон. Първи еднополов брак бе сключен в Португалия месец след приемането на закона, разрешаващ подобни бракове, предаде Би Би Си.
Тереза Пиреш и Хелена Пайшао – и двете разведени майки над 30-те, които са заедно от 2003 година, се ожениха в Службата за граждански бракове в Лисабон.
Социалистическото правителство на Португалия срещна сериозна съпротива срещу закона. Въпреки това, той бе приет през май и така Португалия стана шестата страна в Европа, признала еднополовите бракове.

space4men

четвъртък, 3 юни 2010 г.