четвъртък, 24 декември 2009 г.

Заиграването с хомосексуалността е евтин популизъм !

Доц. д-р Румен Бостанджиев:

Заиграването с хомосексуалността е евтин популизъм !

Веселка ВЕНКОВА

Декември 2009

Историята е пълна с доказателства за блестяща политическа кариера на хора с нетипична ориентация, казва специалистът !

Доц. д-р Румен Бостанджиев е водещ специалист у нас в областта на сексуалната медицина и психотерапията при сексуални проблеми. Специализирал е сексология в Холандия и Белгия през 1993 г. и е завършил Първата международна академия по сексуална медицина в Оксфорд, Лисабон и Рим (2007-2008). Лицензиран индивидуален и фамилен психотерапевт с квалификация по програма на Американската психологична асоциация в областта на личностно-центрирания подход и програма по психодрама на Морено института в гр. Юберлинген, Германия. Има 26-годишен сексологичен терапевтичен опит в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинската академия в София, а след закриването му през 1999 г. - в създадения от него частен сексологичен институт "Интеракт".

- Обидно ли е да си сексуално различен, д-р Бостанджиев?
- Сексуалната ориентация не е нещо, което човек избира. Поради тази причина няма как наличието на нетипична сексуална ориентация да бъде морално интерпретирано. До момента няма научни доказателства в подкрепа на тезата, че хората с хомосексуална ориентация са по-лоши или по-добри от тези с хетеросексуална ориентация. От това следва, че сексуалното различие не би следвало да се използва за оскърбление на някого.
В ежедневното битово съзнание обаче съществува нагласата върху хората с хомосексуална ориентация да се проектират какви ли не негативни качества и те да бъдат обвинявани за всички неблагополучия в обществото. Това е примитивна групова реакция, която стереотипно отвежда възникващите негативни групови емоции върху различния, който е малцинство. Така, без много да мислим, решаваме, че "черната овца" е причина за всички злини и наивно вярваме, че като я принесем в жертва и станем еднакви, ще се освободим от злото. В този контекст следва да се разбира и готовността на някои хора у нас да използват обвиненията в хомосексуалност като елемент от опитите им да обидят или злепоставят някого.
- Защо тогава българските политици се обиждат на сексуална ориентация/принадлежност?
- Обиждането на сексуална ориентация трайно се очертава като стил на поведение при някои представители на определена политическа сила у нас. Представителите на тази партия навярно се стремят да спечелят симпатизанти сред най-примитивните и лумпенизирани слоеве на обществото, за които "педерастите" са виновни за всичките ни беди. По познатия от преди десетилетия маниер във всеки неудобен да се привижда "враг на народа", днес ни се внушава, че хомосексуалните са основната заплаха за демокрацията и просперитета на нацията. Доказателства в случая не са необходими, тъй като тази хипотеза се приема за валидна по подразбиране.
- Наличието на хомосексуални народни представители доближава ли според вас качеството на работата в Народното събрание до Римския сенат?
- Сексуалната ориентация на народния представител по никакъв начин не би следвало да се свързва с функциите му в парламента. Предпочитанията му спрямо сексуалните партньори засягат единствено личния му живот и нямат нищо общо с личностните му особености. Тезата, че хомосексуалните били по-зависими в сравнение с хетеросексуалните, не почива на никакви реални факти.
- Сексуалната ориентация влияе ли върху поведението и решенията на държавниците?
- Сексуалната ориентация влияе единствено върху избора на сексуален партньор. Няма логично основание да приемем, че лица с хомосексуална ориентация не биха били добри политици. Нещо повече - историята е пълна с доказателства за блестяща политическа кариера на хора с нетипична ориентация. Днес, когато Световната здравна организация отдавна е изключила хомосексуалността от списъка на болестите, а в повечето цивилизовани страни, към които спада и България, съществуват закони за защита срещу дискриминация на хората с различна сексуална ориентация, заиграването с темата хомосексуалност е проява на най-долнопробен популизъм.
- Само на Балканите ли обладаването е срамен и обиден акт и дали се обяснява единствено с исторически обстоятелства?
- В много култури обладаването в символно отношение може да се приеме и като акт на силово надмощие и подчиняване. Обикновено доминиращата страна е мъжът, а подчинената - жената. В този смисъл ритуалните контакти между мъже в затворени общности най-често имат смисъл на демонстриране и надмощие. В съвременната лексика обаче може да чуем изрази, в които и жени се възприемат като победителки в схватката върху "белия тепих", ако в резултат от нея са получили очакваните облаги.
- Сексуалната култура на нашите политици различна ли е от тази на обикновения българин?
- Спекулациите с хомосексуалната тематика са не просто израз на невежеството в тази област, демонстрирано от определени политици. Това е реверанс към една немалка част от населението, което е хомофобно настроено. В случая обаче става въпрос не просто за ниска сексуална култура, а за очевидно дискриминиращи изказвания, които не би следвало да се толерират, особено в парламента.
- Как повлияха последните две десетилетия върху психическото и сексуалното здраве на нашенеца?
- "Нашенецът" е твърде разнолика категория, за да я коментираме еднозначно. За част от българското население годините на прехода дадоха шанс за проява на предприемачески дух и инициатива, които в повечето случаи доведоха до подобряване на живота, включително и на интимния. Немалка част от българите обаче и до ден днешен предпочитат да са в жертвената позиция и да оправдават собствените си неблагополучия с действията на управниците. Психичното и сексуалното здраве на човека зависят най-вече от избора на жизнена позиция. Проактивната позиция е далеч по-здравословна от заучената безпомощност.
- Българинът все още ли смята, че сексуалната изява трябва да е "публична", иначе за какво ще "хаби" сили?
- Винаги е имало и ще има хора, за които е важно не какво си направил, а с какво си се похвалил. Жалко е, ако тези хора дават тон в обществото.
- Кризата отразява ли се и как върху сексуалните взаимоотношения в една средно статистическа двойка?
- Кризата в много двойки създава изпитания, тъй като е свързана с безработица, намаляване на доходите и необходимост от вземане на нови решения. Двойките, които успяват да действат като екип, проявяват разбиране, подкрепа и креативност, обикновено успяват да обогатят отношенията си именно в такива моменти на изпитания. Понякога за това е необходима и професионална подкрепа.
- Българинът търси ли сексолог за проблемите си в леглото?
- Днес всеки интелигентен българин, който има проблем в сексуалната изява или в интимните отношения, би могъл да влезе в интернет, да получи интересуващата го информация и да се насочи към адекватна професионална помощ.
- Многото свободни дни в празничния календар използват ли се пълноценно за сексуално общуване?
- Свободните празнични дни са реална възможност да прекараме повече време с любимите си хора в приятна обстановка. Дали ще се възползваме от този шанс зависи единствено от нас.

Space4men

петък, 11 декември 2009 г.

Гей връзка между Иван Иванов и Иван Караджов в ЦСКА ?

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА !


В."Уикенд"

Елагабал

Скандално управление

Още от самото начало станало ясно че Елагабал е прекалено ексцентричен и неподготвен за да държи властта. Реално делата се ръководели от Юлия Меса, която побързала да посети Рим за да подготви ситуацията сред управляващите кръгове преди идването на внука си. Самият император прекарал близо година в триумфално пътуване придружено от пищни тържества, минавайки през Мала Азия, Тракия, Гърция и Италия. Кулминацията било самото възшествие на Елагабал в Рим, който сред свита от танцьори, евнуси и всевъзможна паплач доведена от Ориента носел свещенното изображение на Ел-Габал или извършвал приношения съпътствани от ритуали и бурни танци в които се премятал презглава.

Множество истории са се запазили за това с какво и как е Елагабал е запълвал дните си като римски император. Вероятно много от тях са преувеличени и доразвити от по-късните летописци. Например позволявал си да живее сред разюздан разкош дори при първото си влизане в Сената отказал да сложи тога защото била направена от обикновена тъкан. Всеки ден се носел в различни ориенталски мантии от коприна, отрупани със злато и скъпоценности дотолкова че се превивал под тежестта им. Не минавал ден без пиршества, дори по няколко на ден, като не оставял никого от приятелите си без подаръци, прахосвайки огромни суми за всевъзможните си приумици. Известна е историята в която по време на празненство от подвижните тавани на трапезарията се изсипали толкова много розови листа че затрупали онези от гостите които били твърде пияни за да се измъкнат и така те се задушили.

http://bg.wikipedia.org

Sex/gender controversy

Roman denarius depicting Aquilia Severa, the second wife of Elagabalus. The marriage caused a public outrage because Aquilia was a Vestal Virgin, sworn by Roman law to celibacy for 30 years.

Elagabalus' sexual orientation and gender identity are the source of much controversy and debate. Elagabalus married and divorced five women,[32] three of whom are known. His first wife was Julia Cornelia Paula;[31] the second was the Vestal Virgin Julia Aquilia Severa,[31] but within a year, he abandoned her and married Annia Faustina,[31] a descendant of Marcus Aurelius and the widow of a man recently executed by Elagabalus. He had returned to Severa by the end of the year,[32] but according to Cassius Dio, his most stable relationship seems to have been with his chariot driver, a blond slave from Caria named Hierocles, whom he referred to as his husband.[25] The Augustan History claims that he also married a man named Zoticus, an athlete from Smyrna, in a public ceremony at Rome.[35] Cassius Dio reported Elagabalus would paint his eyes, epilate his hair and wear wigs before prostituting himself in taverns and brothels,[36] and even the imperial palace:

Finally, he set aside a room in the palace and there committed his indecencies, always standing nude at the door of the room, as the harlots do, and shaking the curtain which hung from gold rings, while in a soft and melting voice he solicited the passers-by.[37]

Herodian commented that Elagabalus pampered his natural good looks by wearing too much make-up.[31] He was described as having been "delighted to be called the mistress, the wife, the Queen of Hierocles" and was said to have offered vast sums of money to the physician who could equip him with female genitalia.[26] Subsequently, Elagabalus has often been characterized by modern writers as transgender, most likely transsexual.[38][39]

http://en.wikipedia.org

Cinsiyet tartışması

Elagabalus'un ilk karısı Julia Cornelia Paula adına bastırılmış sikke.

Elagabalus'un cinsel yönelimi ve cinsel kimliği bir çok tartışma ve ihtilafın kaynağı olmusştur. Elagabalus üç tanesi bilinen toplam beş kadınla evlenmiş ve boşanmıştır. İlk karısı Julia Cornelia Paula; ikincisi ise Vesta rahibesi Julia Aquilia Severa'dır. Bu, herhangi bir Vesta rahibesinin cinsel ilişkiyi kabul etmesi durumunda canlı canlı toprağa gömülmesini içeren Roma yasa ve geleneklerine rezalet bir karşı gelişti. Bir yıl içinde, onu terk etti ve Marcus Aurelius'un torunu ve Elagabalus'un idam ettirdiği bir adamın dul eşi Annia Faustina'yla evlendi. Aynı yılın sonlarında Severa'ya geri döndü ancak, çağdaşı senatör ve tarihçi Cassius Dio'ya göre en istikrarlı ilişkisi, kocası olduğu ima edilen Hierocles adında Karya'lı araba sürücüsü sarışın bir köleyledir. Aynı zamanda Dio'nun yazdığına göre Elagabalus alışkanlık olarak: "saraydaki odasının kapısında fahişelerin yaptığı gibi çıplak dikelir ve yumuşak bir sesle geçenlere asılırken altın halkalardan yapılmış perdeyi sallardı." Herodian'ın yorumuna göre Elagabalus, doğal olarak sahşip olduğu iyi görünüşünü çok fazla makyaj yaparak şımartırdı. Elagabalus, modern yazarlar tarafından sık sık cinsiyet değiştirmiş ya da transseksüel olarak karakterize edilmiştir.

Elagabalus "Hierocles'in metresi, karısı ve kraliçesi olarak çağırılmaktan zevk alan" birisi olarak tanımlanmış ve söylendiğine göre Roma imparatorluğundaki doktorların en az yarısına kimin onu bir kadın cinsel organı ile donatabileğini sormuştu.[1]

http://tr.wikipedia.org

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Брус Спрингстийн подкрепи гей браковете !

Брус Спрингстийн подкрепи гей браковете !

Американската рок звезда Брус Спрингстийн поиска от сената в щата Ню Джърси, където живее, да приеме закона за гей браковете, който ще бъде дебатиран днес.

60-годишната рок икона обясни на своя интернет сайт, че винаги е вярвал в гей браковете и че винаги е подкрепял правата на двойките от един и същи пол. Той заяви, че е съгласен с губернатора на щата, демократа Йон Корзин, че "равенството за брака трябва да се разглежда по своята същност - гражданско право, което трябва да бъде давано така че законът да е еднакъв за всеки гражданин". Миналата седмица подобен закон бе отхвърлен от сената на Ню Йорк въпреки силната подкрепа от страна на губернатора демократ Дейвид Патерсън. /АФП

Вашингтон / САЩ

Актер Маркус Шенкенберг запускает линию жемчуга для мужчин !

Актер Маркус Шенкенберг запускает линию жемчуга для мужчин !

2009 г.

Актер Маркус Шенкенберг запускает линию жемчуга для мужчин Звезда модельного бизнеса и реалити-шоу, актер Маркус Шенкенберг запускает собственную линию украшений для мужчин.

Разработанная в сотрудничестве с немецкими ювелирами, линия YOU ROCK by Marcus Schenkenberg включит стильные украшения из жемчуга для современных молодых мужчин.

Украшения, вошедшие в коллекцию Шенкенберга, представляют собой стильные изделия из серебра с черными бриллиантами и яркими искусственными жемчужинами. В коллекцию вошли колье-чокеры из кожи, серебра и жемчуга, подвески в форме якоря, креста или черепа с жемчугом, браслеты из черного шелка, украшенные бриллиантами и жемчугом.

http://www.luxemag.ru

петък, 4 декември 2009 г.

Ню Йорк не пусна гей браковете !

Ню Йорк не пусна гей браковете !

03-12-2009

Сенаторите от американския щат Ню Йорк гласуваха срещу еднополовите бракове, убивайки надеждите на защитниците на правата на сексуалните малцинства Ню Йорк да стане шестият щат, разрешил узаконяването на хомосексуалните връзки, съобщиха агенциите. Срещу промяната се обявиха 38 сенатори, а 24 гласуваха „за”. Кметът на града Майкъл Блумбърг заяви, че е дълбоко разочарован от решението.

Досега само пет американски щата са узаконили еднополовите бракове. Това са Айова, Кънектикът, Масачузетс, Ню Хемпшир и Върмонт. Миналия месец властите в щата Мейн решиха да отменят действието на закон, разрешават регистрацията на бракове между представители на сексуалните малцинства.

ВН